Puszysty piernik białkowy
Data dodania: 05-12-2023
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Aktualności
Puszysty piernik białkowy
Pierniki są integralną częścią Świąt Bożego Narodzenia. Są giętkie, twarde, małe, duże - ale wszystkie mają niepowtarzalny smak. Choć tradycyjne pierniki są pyszne, to nie są zbyt przyjazne dla naszej wagi. Spróbuj w tym roku zdrowszego wariantu piernika bogatego w białko.
Przygotowaliśmy dla Was prosty przepis, dzięki któremu bez żalu możemy zasmakować piernika.
Czego będziesz potrzebować?
Pierniki są integralną częścią Świąt Bożego Narodzenia. Są giętkie, twarde, małe, duże - ale wszystkie mają niepowtarzalny smak. Choć tradycyjne pierniki są pyszne, to nie są zbyt przyjazne dla naszej wagi. Spróbuj w tym roku zdrowszego wariantu piernika bogatego w białko.
Przygotowaliśmy dla Was prosty przepis, dzięki któremu bez żalu możemy zasmakować piernika.
Czego będziesz potrzebować?
- 150 g mąki kokosowej
- 60 g białka sypkiego - zwykłego, waniliowego lub czekoladowego
- 2 białka (można zachować żółtka do posmarowania pierników przed pieczeniem, ale nie jest to obowiązkowe)
- 2 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
- 2 łyżki miodu lub innego słodzika
- 20 g oleju kokosowego - można zastąpić olejem słonecznikowym
- 50 g miękkiego masła
- 1 białko jaja
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- 25 g sypkiej stewii lub cukru pudru
Jak to zrobić
Wymieszaj suche składniki na ciasto, a następnie mokre. Wszystko łączymy i wyrabiamy na gładkie ciasto. Ciasto zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Następnie rozwałkuj ciasto na placek o grubości 2-3 mm. Jeśli chcesz bardziej miękki piernik, możesz zostawić ciasto grubsze. Wycinamy pożądane kształty i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 150°C przez około 10 minut.
Glazurę z białek przygotowuje się poprzez zmieszanie białka ze słodzikiem, dodaniem soku z cytryny i skrobi. Konsystencja lukieru powinna być sztywna, aby można było go łatwo ozdobić.
Wymieszaj suche składniki na ciasto, a następnie mokre. Wszystko łączymy i wyrabiamy na gładkie ciasto. Ciasto zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Następnie rozwałkuj ciasto na placek o grubości 2-3 mm. Jeśli chcesz bardziej miękki piernik, możesz zostawić ciasto grubsze. Wycinamy pożądane kształty i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 150°C przez około 10 minut.
Glazurę z białek przygotowuje się poprzez zmieszanie białka ze słodzikiem, dodaniem soku z cytryny i skrobi. Konsystencja lukieru powinna być sztywna, aby można było go łatwo ozdobić.
Komentarze (1)
Tom 05-12-2023 20:20:52
Super przepisz - dziękuję
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Aktualności